Transformatie betekent letterlijk verandering en wanneer je aan een spirituele transformatie denkt heeft het zelfs een diepere betekenis. Denk hierbij aan een fundamentele verandering van je denkprocessen of je eigen bewustzijn.
Je omarmt nieuwe energie, een nieuwe fase in je leven.
Moet ik een transformatie doorgaan?
Ik zie het tegenwoordig veel voorbij komen, een ’transformatie coach’. Absoluut niet neerbuigend hiernaar, het valt mij alleen op omdat ik hier veel mee bezig ben. Mja, dat is vaak met alles zo. Zelf stond ik er een aantal jaren geleden nooit bij stil, hoezo zou ik een transformatie moeten doorgaan om beter te worden? Ik had hier geen behoefte aan want ik zat voor mijn gevoel lekker in de flow, zaken gingen prima voor mijn ‘gevoel’ en het zou mij alleen maar tijd kosten. Maar doordat ik juist vast zat in mijn gedachten, niet bewust was van alle transformaties die ik al was doorgaan, beperkte ik mijzelf juist.
Echt voelen, kijken naar pijnpunten en mijzelf een spiegel voorhouden?
Dat deed ik liever voor een ander dan voor mijzelf.
Ik geloof niet dat je op een ochtend wakker wordt en denkt, zo nu heb ik eens zin in een transformatie.
Ik denk ook niet dat een transformatie komt omdat je iets wil, maar vooral omdat je iets niet meer wil. Dat de reden waarom jij een transformatie wil of moet ondergaan gebeurt omdat wat jij doet, niet meer klopt met wat jij wil. Omdat dát jou frustreert, verdrietig, gestrests, angstig of boos maakt wat jou uiteindelijk het zetje geeft om een andere richting op te gaan. Want als het niet meer klopt en goed voelt, dan ben je niet bang om iets te verliezen. Dan heb je al verloren en dan gá je voor anders om die buitenkant op één lijn te brengen met jouw binnenkant.
Langdurig succesvol
Er zijn verschillende vormen van transformaties. Bedrijfstransformatie is er één die je vaak voorbij ziet komen, ook wel verandermanagement genoemd. Hierbij voert een bedrijf veranderingen door op verschillende lagen waarbij werknemers, processen en de technologie in één lijn komen met de strategie van het bedrijf.
Dit is een bewuste stap om het volledige potentieel uit een bedrijf te halen. Efficiënt werken is hierbij een must om al deze lagen op één lijn te krijgen.
Want blijvend succes en groei zijn twee van de belangrijkste punten bij het runnen van een onderneming.
Onvrede
Vaak komt het dus voor dat er eerst een onderliggend probleem zich voortdoet die pijn veroorzaakt of inefficiëntie. Deze wil je dan aanpakken, want daar wil je vanaf. Maar de behoefte aan een transformatie kan ook komen omdat er dingen om je heen zijn veranderd. Misschien is jouw product wel verouderd, wil jij kosten verminderen, is jouw omzet niet wat jij had verwacht of te weinig om mee rond te komen, is jouw klantenbestand niet stabiel, heb je meer concurrenten om je heen of is de markt simpelweg veranderd.
Verlangen
Al deze bovenstaande punten kunnen er dus voor zorgen dat jij verlangt naar een transformatie. Omdat wat jij van binnen wilt, niet klopt met wat je doet en uitstraalt. Bedrijfstransformaties zijn vaak gericht op nieuwe producten of diensten aanbieden die beter passen bij de markt en aansluiten bij de visie van het bedrijf.
Het is super menselijk om te verlangen naar dingen die je (nog) niet hebt maar wel graag wilt. Het is alleen jammer dat dit verlangen voortkomt uit onvrede en dus ook geen ‘Quick fix‘ is.
Je ziet het vaak ook voortkomen uit burn-out, paniekaanvallen of een breuk in een relatie.
Ik wil thuiskomen maar ik weet niet waar dat is
En het maakt je niet uit. Als je er maar komt, hoe lang het dan ook duurt. Dit hoort bij de eerste stap van een transformatie. Er zijn er maar liefst 7(!) die je bewust of onbewust doorloopt voordat jouw buitenkant dus met jouw binnenkant overeenkomt. Ook ik heb deze doorlopen, kwam ik achteraf pas achter. Hierboven omschreef ik al de fasen onvrede en verlangen. Maar ook frustratie, initiatie, niet weten, wachtstand en creatie horen hierbij in deze volgorde.
Zelf vond ik de ‘niet weten’ fase het moeilijkste onderdeel van dit hele proces. Want ik was niet meer de persoon zoals voor mijn zwangerschap en ik wist eigenlijk ook niet wie ik wilde / kon zijn en wat ik precies wilde gaan doen. Hierbij kwam frustratie ook weer om de hoek kijken, frustratie over het hele ziek zijn, de PTSS, het Niet Aangeboren Hersenletsel wat ik aan de bevalling overhield. Het leven voelde gewoon k*t en ik was klaar met mij rot voelen. Maar hoe dan, hoe kon ik hier beter uitkomen?
Focus op creatie
En dat is precies wat mij heeft geholpen. Het letterlijk máken van creaties zoals schilderijen, grafische ontwerpen, marketingstrategieën gericht op customer journey, social media, blog berichten en verhalen schrijven, mediteren en mindfulness… Alles viel voor mij op zijn plek. Mijn why werd duidelijk, mijn reis daar naartoe ook. En stap voor stap kom ik daar waar ik wil staan waardoor ik uit eigen ervaring kan zeggen dat creëren voor mij een hele belangrijke stap is.